Affärsplan

Med en affärsplan lägger du upp strategin för vad ditt företag ska erbjuda och hur företaget ska bli lönsamt med tiden. Affärsplanen ska sedan stötta dig under uppstartsfasen, men du kan även behöva en genomtänkt affärsplan exempelvis när du ska träffa arbetsförmedlingens konsult, ofta en revisor, eller en investerare. Det är därför viktigt att du har koll på siffrorna och kan presentera en realistisk plan för ditt företag. Att skriva en affärsplan kan kännas lite tungt eftersom man mitt bland drömmarna om en framtid som framgångsrik företagare måste konfronteras med verkligheten, men den är helt nödvändig för din framgång som företagare.

control-427510_1280En affärsplan ska bland annat innefatta:

  • Intäkter – Hur mycket du beräknas tjäna under ditt första år som egen företagare.
  • Affärsidén – Var finns marknaden för den produkt/tjänst som du har tänkt sälja? Till vem riktar du dig och varför ska kunderna välja just ditt företag?
  • Konkurrensanalys – vilka är konkurrenterna och hur ser deras styrkor och svagheter ut?
  • Tjänster/produkter – Hur ser din produktportfölj ut och hur kan du utveckla den i framtiden? Vad kan erbjuda som inte konkurrenterna har?
  • Marknadsföring – Vilka kanaler ska du använda för att nå ut till kunderna? Vilken budget är avsatt för marknadsföring?

Ovanstående punkter är viktiga att reflektera över. Behöver du hjälp att utarbeta en professionell affärsplan kan du vända dig till en erfaren företagsrådgivare eller revisor. Det kostar förstås en slant, men det är en investering som ofta betalar sig mycket väl över tiden.